A- DIŞ YAPI

DÜŞÜK HACİM

  • Taze veya yanlış tipte un kullanımı
  • Yetersiz su ilavesi
  • Yetersiz, zayıf veya iyi muhafaza edilmemiş maya kullanımı
  • Fazla tuz kullanımı
  • Aşırı diastatik aktivite
  • Yetersiz yağ kullanımı
  • Uygun şekilde yapılmayan yoğurma ve / veya fermantasyon
  • Soğuk hamur
  • Çok sıcak fırın

AŞIRI HACİM

  • Az tuz kullanımı
  • İlk fermantasyon suresinin uzun tutulması
  • Son fermantasyon suresinin uzun tutulması
  • Çok soğuk fırın

SOLUK KABUK RENGİ

  • Yetersiz şeker kalıntısı
  • Yetersiz diastatik aktivite
  • Sıcak ve / veya aşırı fermantasyon
  • Son fermantasyonda yetersiz rutubet
  • Çok soğuk fırın
  • Az pişirme

KOYU KABUK RENGİ

  • Aşırı şeker ve / veya süt ürünleri
  • Yetersiz fermantasyon
  • Çok sıcak fırın
  • Fazla pişirme

KABUKLU KABARCIKLAR

  • Yetersiz yoğurma ve/veya fermantasyon
  • Uygun olmayan şekil verme
  • Son fermantasyonda aşırı buhar
  • Pişirme sırasında uygun olmayan işleme
  • Aşırı fırın buharı (yoğunlaşma)

KALIN KABUK

  • Yetersiz şeker, süt ve/veya fermantasyon
  • Yetersiz diastatik aktivite
  • Aşırı fermantasyon
  • Son fermantasyonda aşırı buhar veya yetersiz rutubet
  • Çok soğuk fırın
  • Aşırı pişirme

KABUĞUN AYRILMASI

  • Taze un
  • Yetersiz diastatik aktivite
  • Yetersiz oksidasyon ve/veya fermantasyon
  • Son fermantasyonda yetersiz rutubet
  • Yetersiz son fermantasyon
  • Aşırı şekil verme (sekil verme panosu, çok alçak, dar aralık)
  • Fırında yukarıdan gelen sıcaklığın aşırı yüksekliği
  • Yetersiz fırın yüksekliği

"KABA" BIÇAK AÇMA AÇILMA

  • Aşırı fermantasyon
  • Fazla yoğurma
  • Yetersiz oksidasyon
  • Son fermantasyonda yetersiz rutubet
  • Uygun olmayan şekil verme

BIÇAK AÇMAMA

  • Zayıf un
  • Fazla yoğurma
  • Uygun olmayan fermantasyon
  • Aşırı diastatik aktivite
  • Aşırı oksidasyon
  • Aşırı son fermantasyon
  • Çok sıcak fırın

B- İÇ YAPI

ZAYIF YAPI

  • Uygun olmayan yoğurma ve / veya fermantasyon
  • Aşırı diastatik aktivite
  • Yetersiz yağ
  • Son fermantasyonda hamurun kabuk yapısının kuruması
  • Fazla son fermantasyon
  • Çok soğuk fırın

BOZUK GÖZENEK YAPISI

  • Zayıf un
  • Sıkı, yoğun veya gevşek hamur
  • Fazla yoğurma
  • Uygun olmayan fermantasyon ve/ veya şekil verme
  • Çok soğuk fırın

EKMEK İÇİ RENGİ BOZUKLUĞU

  • Zayıf un rengi
  • Aşırı diastatik aktivite
  • Aşırı fermantasyon
  • Yetersiz tuz
  • Uygun olmayan yoğurma ve/veya şekil verme
  • Fazla son fermantasyon
  • Çok soğuk fırın

İRİ GÖZENEKLER

  • Zayıf un
  • Dengesiz üretim formülü
  • Hatalı fermantasyon
  • Aşırı tozluk un kullanımı
  • Uygun olmayan şekil verme
  • Çok sıcak son fermantasyon
  • Yetersiz fırın buharı

FARKLI RENKLERDE TABAKALAR

  • Uygun olmayan yoğurma
  • Aşırı tozluk un kullanımı
  • Yetersiz yağ
  • Uygun olmayan şekil verici ayarı
  • Önceden kalan hamurun uygun olmayan şekilde kullanımı

EKŞİLİK, ZAYIF LEZZET, KÖTÜ KOKU

  • Kötü hammadde kalitesi
  • Hammaddelerin uygun olmayan şekilde kullanımı
  • Dengesiz üretim formülü
  • Yetersiz tuz
  • Uygun olmayan fermantasyon ve / veya pişirme

SAKLAMA KALİTESİ (BAYATLAMA)

  • Uygun olmayan yoğurma ve/ veya fermantasyon
  • Dengesiz üretim formülü
  • Basit üretim formülü kullanımı (sadece un, su, tuz ve maya)
  • Kötü hammadde kalitesi
  • Fazla son fermantasyon
  • Çok soğuk fırın
  • Paketleme öncesi çok fazla soğutma